Kako FotoRepublika rangira fotografije Top24h / Top30d

Za sada je misterija kako FotoRepublika određuje Fotografiju Dana #Top24h i Fotografiju Meseca #Top30d.
* #Top7 je samo nedeljni presek i ne objavljuje se posebno.

Ne znam zbog čega sam toliko odlagao ovaj tekst, ali evo da rešimo tu, za mnoge, misteriju.

Ono što želim da istaknem je da to ne određuje ljudska ruka, već sistem sve radi automatski.

Dakle sve je automatizovano, a algoritam po kom se sve to određuje je krajnje jednostavan.

#Top24h

X / T = NRF

X – Ukupan broj cena fotografije
T – Konstanta, 24 časa
NRF – Najbolje rangirana fotografija

Dakle, sistem u REALNOM VREMENU računa koja fotografija je dobila najviše ocena za poslednja 24 časa.
Ako mi pregledamo sajt u 17h 23min i 37sek, raspored fotografija na početnoj stranici u sve tri kategorije (24h, 7d i 30d) će biti egzaktan presek tog trenutka sa kategorijom koju gledate.

#Top24h za npr 2. Januar 2017. godine u 17h 23min i 37sek će biti:
Presek od  1. Januara u 17h 23min i 37sek i 2. Januar u 17h 23min i 37sek

Već sledećeg trenutka ako osvežite stranicu, raspored može biti totalno drugačiji jer se raspored fotografija definiše gore pomenutim metodom i sve se dešava u realnom vremenu, iz sekunda u sekund.

Ista analogija se primenjuje i za ostalih 12 fotografiju u sekciji #Top7d, dakle pravi se presek u zadnjih 7 dana i za #Top30d dakle isto, presek u prethodnih 30 dana.

* Kada kažem prethodnih 7 ili prethodnih 30 dana, opet mislim na realno vreme od tog trenutka.
Nedelja ne počinje u ponedeljak ili mesec – prvog u mesecu.
Sistem 9. u mesecu računa #Top30d u odnosu na 9. u prethodnom mesecu do tačnog trenutka u kom Vi pregledate sajt.

Fotografija Dana #Top24h

Ona se objavljuje na našem kanalu na Facebook i Twitteru u tačno 12 sati (u podne).
Dakle sistem svakog dana u podne proveri koja je fotografija nabolje rangirana za poslednja 24 časa i nju objavi na Facebook i Twitter.
Opet podvlačim, to ne radi ljudska ruka.
To možete i proveriti ako hronološki pogledate objave koje su tačne u sekund. Da li neko može da zamisli sebe da svaki božiji dan u podne tačno u sekund stiska neko dugme? …ili se bavi nekim manipulacijama ko će biti #Top24h?

Naravno da ne možete jer to nije realno. Zato smo i napravili tako sistem da niko ne može da uperi prstom na nas i kaže da manipulišemo nešto.
Na kraju krajeva, #Top24h je samo dnevna zanimacija za nas prisutne na sajtu.

#Top30d

Neću elaborirati formulu kako se računa već da kažem da je #Top30d jedina objava koja se radi ručno.

Dakle, svakog prvog u mesecu u podne mi zvoni alaram i ja, Milan Tomin, ljudsko biće pogledam fotografiju koja se nalazi na prvom mestu u sekciji #Top30d i na osnovu toga ručno objavim fotografiju meseca.
Nekada se desi da je ne objavim istog trenutka, objavim je tog dana uveče ili kao danas, objavio sam je 2. Decembra umesto 1. jer sam u drugoj vremenskoj zoni i pretrpan obavezama.
Pošto taj posao radi ljudsko biće (na bazi entuzijazma {to ne zaboravite}) onda se desi da nisam tačan kao Švajcarski sat te objavim fotografiju u prvom prilikom.

Primer: Fotografija postavljena 1. u mesecu statistički gledano ima najveće šanse da bude #Top30d jer ima ceo mesec ispred sebe, ali u praksi smo do sada videli fenomenalnu fotografiju postavljenu 22. u mesecu koja je za par dana postala najbolje ocenjena fotografija u prethodnih mesec dana i naravno završila kao fotografija meseca.

Nadam se da sam uspeo da deMistifikujem kako se fotografije rangiraju na Početnoj stranici i kako se objavljuju #Top24h.

Slobodno u komentarima postavite pitanje ili pokrenite diskusiju na ovu temu.

P.S. Od 1. Januara 2017. godine se uvodi rubrika Izbor Urednika.
Osim #Top30d ce jednom mesečno da se objavljuju i fotografije koje su kvalitetne, ali nisu objavljene u rubrici #Top24h, a takvih ima jako puno te da ne padnu u zaborav, one će ostaviti trag u rubrici Izbor Urednika.

Živeli!

Podeli članak, nama znači mnogo.Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+
Milan Tomin Autor:

Sa fotoaparatom od 1996. godine, nešto kasnije uspešno prebrodio tranziciju u digitalno doba iako i dalje razmišlja manuelno i 35mm-ski. Učesnik desetina grupnih izložbi od kojih odustaje spoznajom da samo daje legitimitet likovima koji jedni drugima u krug dele nagrade. Jedan od osnivača Fotografskog Kluba Vojvodina iz Novog Sada koga posle šest godina napušta jer konačno odbacuje ideju građanskog udruživanja oko nekog cilja za koji par ljudi radi, a ostali gledaju. Idejni tvorac sajta FotoRepublika i kolumnista ovog Bloga.

3 komentara

 1. Hm.. jedan predlog. godišnja izložba od 12 fotki tj od najboljih za svaki mesec. ili da se sklopi kalendarcic za svaki mesec i eto malo profita za FR. I objavu za poznate, nepoznate, amatere, profesionalce, ali vise kao vid zarade za zivot FR. 😀

  • Milan Tomin
   01/01/2017
   Odgovori

   Interesantna ideja Stefane. Za sada je tehnicki sve to neizvodljivo iz nekih razloga, ali ima planova svakakvih, bice nesto slicno u buducnosti.

 2. Nenad Borojevic
  03/03/2017
  Odgovori

  Kada će biti proglašena fotografija meseca februra, objave već kasni tri dana.:

Ostavi komentar

Email adresa koju upišete neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *