Ljiljana Stojanović – Samostalna izložba Akt Fotografije

U Galeriji Centar za ravnotežu u Beogradu, u subotu je otvorena izložba fotografija velikog formata autora Ljiljane Stojanović pod nazivom “O nama”. Ljiljana se usudila da se brojnoj publici predstavi možda najtežim, ali svakako najintrigantnijim fotografskim žanrom – ženskim aktom.

Ljiljana Stojanović - Samostalna izložba Akt Fotografije

U doba kada je žensko telo predmet komercijalizacije Ljiljana Stojanović ponudila je svoje viđenje žene, svetlopise koji plene iskrenošću, otvorenošću, toplinom i bliskošću. Njeni modeli nisu profesionalni modeli, to su njene prijateljice, žene s kojima deli trenutke obične svakodnevice i trenutke ispovedanja, trenutke slavljenja njihove ženstvenosti, lepote i bliskosti. Odnos poverenja u umetnika i svesti o svojoj ulozi u kadru prisutan je na svakoj fotografiji. Ona priča o ženama koje poznaje, koje su prvo ćerke, devojke, supruge, jake žene, domaćice i uspešne poslovne žene. Kroz zapise svetlom o njima, priča i o sebi, o energijama koje su razmenile u toku nastanka fotografija koje su izložene. One na fotografijama Ljiljani ne glume ništa, jednostavno, to su one u trenutku slavnjenja sebe u njenom prisustvu a posredovane kamerom. I tako autorica priča o njima i sebi. “O nama”. Posetioci će svakako osetiti tu privilegiju da su na trenutak dobili pravo da zavire u intimni krug autora i modela i priča o njima opet postaje priča “O nama”.

Ljiljana Stojanović - Samostalna izložba Akt Fotografije

Iako svaka fotografija poseduje Ljiljanin autorski rukopis, ona je sačuvala individualnost i posebnost svakog modela sa kojim je radila. S druge strane, bilo je zapaženo da su modeli su na izložbi pokazali veliku ljubav i poštovanje prema autoru. Ovo je svakako pokazatelj da će se o njenim akt fotografijama još čuti i da Ljiljana i njene žene još imaju šta da kažu. “O nama” je priča koja nije završena. “To je ono kakve ih ja vidim. Različite i divne.” – kaže autorka.

Ljiljana Stojanović - Samostalna izložba Akt Fotografije

Na otvaranju su se pojavila i mnoga značajna imena srpske fotografije pa i čitavog regiona, jer se u fotografskim krugovima odavno pričalo o tome da je izložba “na putu” i svi su bili radoznali da je vide “na odredištu”. U razgovoru sa njima saznajemo da dele naše visoko mišljenje o izloženim fotografijama.

Na otvaranju su govorili i Časlav Petrović i Branislav Radišić.

Ljiljana Stojanović - Samostalna izložba Akt Fotografije

Ljiljana Stojanović - Samostalna izložba Akt Fotografije

Podeli članak, nama znači mnogo.Share on FacebookTweet about this on TwitterPin on PinterestShare on Google+
Tibor Arva Autor:

Volim da fotografišem ljude, a naročito njihovu “lepšu polovinu”. Ako ovo shvatite kao vizuelnu pohvalu lepoti žene, onda ste otprilike na tragu onoga što sam želeo da postignem. Što naravno ne znači da ne fotografišem muškarce i sve ostalo što fotografi fotografišu.

Jedan komentar

 1. Milan Popovic
  22/11/2018
  Odgovori

  Poštovani,

  Da li vam je potreban akt model za solo ili fotografiju sa zenskim akt modelom?

  Srdačan pozdrav,

  Milan

Ostavi komentar

Email adresa koju upišete neće biti prikazana. Obavezna polja su označena sa *